Workshops en cursussen

Plezier in kunstzinnig werken staat voorop. Onder mijn begeleiding leer je technieken die je nodig hebt voor het maken van kwalitatief goede werkstukken. Wat je gaat maken dat ontwikkelt zich in onze samenwerking, ik stem mij op jou af. Welke ideeën heb je zelf, wat spreekt jou aan? Ook prima als je geen ideeën hebt of als je denkt dat je eigenlijk niet creatief bent. Ik heb ideeën in overvloed en mijn uitdaging is jou jezelf te laten verassen.

Wil je meedoen aan een van de onderstaande activiteiten? Stuur een mailtje aan anneliesvanderdrift@gmail.com

Lessen en workshops in 2023: 

Wekelijkse lessen

Werkplaatsatelier

Technieken waarin je kan werken: boetseren, beeldhouwen, keramiek, glasfusing en glas in lood

19 april t/m 31 mei (7 lessen)

Woensdagmiddag 13.30-16.00 uur en woensdagavond 19.00 – 21.30 uur

 • Kosten 7 lessen: € 203
 • Losse lessen beeldhouwen, boetseren en keramiek mogelijk voor  € 32 per les (ideaal om werkstukken voor de Raku stook dag van 24 juni te maken)
 • Glasfusing en glas in lood minimaal 3 lessen voor  € 32 per les
 • Alle lessen zijn incl. koffie en thee, excl. materiaal en stookkosten

Werkplaatsatelier

25 september t/m 11 december (12 lessen)

Maandagmiddag 13.30-16.00 uur en maandagavond 19.00 – 21.30 uur

 • Kosten 12 lessen: € 348
 • Alle lessen zijn incl. koffie en thee, excl. materiaal en stookkosten

23 september t/m 9 december (11 lessen)

Zaterdagochtend 9.30-12.30 uur, koffie en thee vanaf 9.30

 • Kosten 11 lessen: € 319
 • Strippenkaart mogelijk vanaf 7 lessen,  € 32 per les
 • Alle lessen zijn incl. koffie en thee, excl. materiaal en stookkosten

De lessen zijn zowel voor starters als verdiepers.

Kun je een of meerdere lessen niet? In overleg en indien er plaats is kunnen lessen ingehaald worden op een ander cursusmoment binnen het tijdsvlak dat de cursus wordt aangeboden.

Voor meer informatie scroll naar beneden.

Workshop Raku stoken:

Datum: Zaterdag 24 juni

Tijd: Vanaf 9.30 uur tot ongeveer 16.00 uur. De eindtijd is afhankelijk van het aantal deelnemers en de hoeveelheid werkstukken die we gaan stoken. Koffie en thee staan klaar vanaf 9.00 uur.

Kosten voor 1 dag Raku stoken € 110

Dit is inclusief basismateriaal, glazuren en Raku stoken van de werkstukken.

En inclusief koffie/thee gedurende de dag. Wil ieder iets te eten meebrengen dat we met elkaar delen? We laten ons verrassen.

Werkstukken voor de Raku stook kun je maken gedurende de lessen op woensdagmiddag en woensdagavond. Deelnemen met een losse les(sen) is mogelijk. De lessen lopen door t/m 31 mei. Er is dan nog voldoende tijd de kleiwerkstukken te laten drogen en biscuit te bakken op 900 graden.

Voor meer informatie scroll naar beneden.

Workshop Henry Moore als inspiratiebron

Woensdagavond 5 juli, donderdag 6 juli t/m zondag 9 juli overdag.

Woensdagavond inleiding over het werk van Henry Moore in mijn atelier.

Donderdag bezoek aan grote Henry Moore tentoonstelling in Beelden aan Zee in Scheveningen.

Vrijdag t/m zondag maak je geïnspireerd door het werk van Henry Moore een eigen beeld(en) in het atelier.

Donderdag in overleg met elkaar.

Vrijdag, zaterdag en zondag van 9.30 tot 16.00 uur.

Kosten: € 375   

Inclusief:

 • koffie/thee en soep op vrijdag, zaterdag en zondag. (zelf aanvullend lunchpakket meebrengen)

Exclusief:

 • Materiaal en stookkosten, deze worden achteraf berekent afhankelijk van je gebruik.
 • Excursie naar de tentoonstelling in Beelden aan Zee.

We kunnen met elkaar rijden en de kosten hiervan delen. Het museum Beelden aan Zee is gratis met o.a.  een museumkaart. Zie voor meer informatie: https://www.beeldenaanzee.nl/nl/bezoek/praktische-informatie

Voor meer informatie scroll naar beneden.


Meer  informatie over de lessen en workshops:

Werkplaatsatelier (keuze uit de technieken beeldhouwen, boetseren, keramiek, glasfusing en glas in lood)

Beelden en keramiek   Binnen het werkplaatsatelier kun je beelden en keramische objecten vormen uit steen, hout, klei of boetseerwas, zowel naar werkelijkheid als fantasie.

Of ontdek de mogelijkheden in vormgeving en kleur van beelden en  keramische objecten.

In de lessen werk je vanuit je eigen vraag, wat wil je leren. Zowel techniek, vormgeving en experiment krijgen de aandacht. Daarnaast besteden we aandacht aan het kleur geven van je werkstukken door gebruik te maken van engobes, kant en klaar glazuren en majolica dat zich leent voor schilderen op klei.

Glaskunst   Of ontdek het avontuur in glas met licht en kleur. Glasfusing is spelen met speciaal glas. Meerdere gekleurde lagen smelt je aaneen in een oven. Zo maak jij een schaal, sieraad, raamdecoratie of vrije vorm.

Glas-in-lood vergt een andere uitdaging: strakker en preciezer werken. Aan jouw de keus.

Materiaal en gereedschap is aanwezig in het atelier. Voor beeldhouwen kun je ook je eigen steen, stuk hout en gereedschap meebrengen.

Workshop Raku stoken

Het woord Raku betekent vreugde, geluk en ongedwongenheid en typeert de ervaring van het Raku stoken. Je bent direct bij het stookproces betrokken in een spel met de vier natuurelementen aarde, water, lucht en vuur. Het uiteindelijke resultaat is een verrassing.

Meer informatie over het proces van Raku stoken.

Hoe gaat Rakustoken in zijn werk? De werkstukken zijn vooraf biscuit gebakken op 900 graden. We beginnen de dag met het glazuren van de werkstukken met speciale Raku glazuren en het toepassen van Raku decoratie technieken. Vervolgens plaatsen we de werkstukken in een speciale Raku oven en stoken deze in ongeveer een uur naar de 1000 graden waarbij de glazuurlaag smelt. Met een tang halen we de werkstukken uit de oven. Door de temperatuurschok ontstaan er scheurtjes in de glazuur die gaan zorgen voor het craquelé effect. Afhankelijk van de grote van het werkstuk, na tien seconden tot enkele minuten wordt het werkstuk in een ton met zaagsel gelegd. De ton wordt afgesloten met een deksel. In de ton ontstaat een zuurstof tekort waardoor de vlam dooft en er rook ontstaat. De rook dringt in de ontstane glazuurscheurtjes en maakt het craquelé zichtbaar. Waar geen glazuur zit wordt de klei grijs tot zwart. Zowel de hoeveelheid craquelé als de kleur zijn in dit stookproces enigszins te beïnvloeden. Als het werkstuk na afkoeling is schoongemaakt wordt het uiteindelijke resultaat zichtbaar.

Gedurende de dag gaan we meerdere Raku ovens stoken. Als de eerste werkstukken geglazuurd zijn beginnen we met de eerste stook. Als je meerdere werkstukken gemaakt hebt kun je het glazuren van de werkstukken over de dag verdelen. Wie weet wordt je geïnspireerd door resultaten uit een eerdere Raku oven stook.

Welke werkstukken zijn geschikt om Raku te stoken?

Bij voorkeurgebruiken we witbakkende chamotte klei met 40 % chamotte van 1 mm of 2 mm. De werkstukken worden van te voren biscuit gestookt op 900 graden. Tijdens de Raku stook worden de  werkstukken met een speciale Raku tang uit de oven gehaald en kunnen daarom niet te groot en te zwaar zijn. Hoe groot kunnen we in de les bespreken.

Workshop Henry Moore als inspiratiebron

Henry Moore heeft in zijn beelden een unieke vormentaal ontwikkeld. Veel van Moore zijn ideeën zijn ontstaan tijdens wandelingen in de natuur waar hij natuurlijke objecten verzamelde. Schelpen, botten en andere natuurlijke vormen waren een belangrijke inspiratiebron voor het werk van Henry Moore.

De overzichtstentoonstelling van het werk van Henry Moore die vanaf 6 april te zien zal zijn in het museum Beelden aan Zee in Scheveningen geven ons een unieke kans om inzicht te krijgen in de werkwijze van Henry Moore. Met elkaar deze werken te bekijken en bespreken zal je helpen je eigen creatieve verbeeldingskracht te stimuleren.

Op woensdagavond beginnen we in mijn atelier waar ik een inleiding zal geven over het werk van Henry Moore en de tentoonstelling in Beelden aan Zee in Scheveningen. Op donderdag bezoeken we de tentoonstelling.

Vrijdag, zaterdag en zondag gaan we zelf aan de slag in het om het atelier.

Geïnspireerd door ons bezoek aan de tentoonstelling in Beelden aan Zee gaan we deze 3 dagen schetsen maken in klei/ boetseerwas of een zachte steensoort. Vervolgens maken we naar aanleiding van een schets of meerdere schetsen een of meer beelden.

Materiaal waarin je kan werken is klei, boetseerwas of een zachte steensoort. Vind je het prettig schetsen te maken op papier is dat natuurlijk ook goed.

Workshops op aanvraag:

Meer informatie onder het kopje Vrienden-, familie- en bedrijfsworkshop of een kinder feestje

Foto’s glasworkshop.

Wil je een workshop afspreken, een vrienden- of familie-uitje of een teambuildingsactiviteit, neem dan even contact met mij op voor nadere afspraken wat betreft tijd en inhoud.